Kovuk Palas’ın Esrarı

İstanbul’un surlarında bir kovuk… Kapısı açılan bu eşsiz, fevkalade ve benzersiz, dahası pek esrarengiz, küçük ama içi görünenden çok daha büyük âlemin içinde, püf diyerek aşılan zamanlar ve mekânlarda gezineceksiniz. Esrarengiz bir yolculuk bu… Kovuk Palas’ta Âşık Diyojen’in misafiri olmaya hazır mısınız?
Osman Cemal Kaygılı, tarihi surlarda bir kovuğun içinde misafir ediyor okuru. Eski Atina sokaklarında dolaşıp Platon’dan Sokrates’e, Aristo’dan Diyojen’e kadar rast geleceğiniz bu kovuğun içinde, Baba Davut’un curasını, Neyzen Tevfik’in neyini dinleyecek, Mevlanakapılı Çitlembik Nigar’la dertlenecek ve Palas’ın daimi mukimi Aksaraylı Derviş Hacı Balaban, namı diğer Âşık Diyojen tarafından ağırlanacak, her satırda Kovuk Palas’ın esrarına varmaya çalışacaksınız.
“Sokrat’la talebelerine karşı atılmış olan bu taş yuvarlak masadakilerin bazıları tarafından duyulmuş olmalı ki Ksenefon hiddetle kalkıp bizim masaya geldi ve kılıcına dayanarak Diyojen’e çıkıştı.”
Bir bakacaksınız ki Kovuk Palas’ın pek acayip, pek esrarengiz sahibi sizlere ömür! Fakat buna hemen ‘Allah rahmet eylesin!’ demeyin, çünkü zamanın bu en tuhaf adamıyla asıl ölümünden sonra karşılaşacak, öldükten sonra onu daha iyi tanıyacak, asıl maceralarını o mezara girdikten sonra öğreneceksiniz.
“Merak etmeyin, demin de söyledim ya artık işi kısa kesiyor, bitiriyorum… İşte size Topkapı ile Mevlanakapı arasındaki Kovuk Palas sahibi Âşık Diyojen ve öteki adı ile Hacı Derviş Balaban’ın ufak bir hatırası, kısaca bir hal tercümesi…”

yazar

Osman Cemal Kaygılı

Osman Cemal Kaygılı, 1890 yılında İstanbul’da doğdu. 1913 yılında Mahmut Şevket Paşa’ya yapılan ve ölümüyle neticelenen suikastta rolü olduğu iddiasıyla dönemdaşlarından birçok yazarla birlikte, İttihad ve Terakki hükümeti tarafından Sinop’a sürüldü. Birinci Dünya Savaşı sırasında seyyar tümenlerde kâtiplik yapan Osman Cemal, hastalanması nedeniyle 1917 yılında malûlen emekliye ayrıldı. Emekliliğinden sonra geçim sıkıntısı içinde sütçülük, sebze yetiştirip satmak gibi çeşitli işlerde çalıştı. Akbaba, Sabah, İkdam, Payitaht, Akşam, Cumhuriyet, Yeni Gün, Son Saat, Vakit, Haber, Son Posta, Son Telgraf, Yıldız, Açıkgöz, Hakikat gazete ve dergilerinde hikâye, hatıra, sohbet, fıkra türlerinde yazılar kaleme aldı. Osman Cemal Kaygılı, birçok gazete ve dergide ardında bıraktığı sayısız yazı ile 1945 [...]