Emin Efendi

“Ben kötü bir adamım fakat onlar hepsi de iyi insanlar mı? Ben biliyorum kötü olduğumu. Çocukken anam ‘Böyle yaramaz, böyle edepsiz çocuğu Allah dostların başına vermesin…’ derdi. Sonra mektebe gittim. Hocalara beğendiremedim kendimi. ‘Tembelin, salağın biri…’ dediler. Babamla çalıştım, ‘Adam olamazsın.’ dedi. Doğru söylemiş, adam olamadım. Kimseye beğendiremedim kendimi. Hırsız dediler, alçak, ırz düşmanı dediler. Ben bir şey demedim.”
Ne kendi yolunu çizebilmiş ne çizilen yolda yürüyebilmiştir Emin Efendi. Binlerden biridir o, yaptığından bir pişman yapamadıklarından bin pişman. İçinde fırtınalar kopar bazen ya, ağzından çıkan nefes her daim cılızdır.
Şairin, “Yapraklarım dökülüyor usul usul / Adım sonbahar” dediği gibi, baharı görmeden sona varanlardan, zamansız yapraklarını dökenlerdendir.
Sözün özü, Emin Efendi bir garip âdemoğludur, siyahla beyazın ortasında…

Yazar

Muzaffer Hacıhasanoğlu

Muzaffer Hacıhasanoğlu, 1924 yılında doğdu. Yazdıklarında Muzaffer Doluca, Muzaffer F. müstear isimlerini de kullandı. Ankara Gazi Lisesi (1941) ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi (1948). Anadolu’nun çeşitli il ve ilçelerinde, Çubuk (1948), Oğuzeli ve Kilis’te (1949-51) sıtma savaş hekimi ve Şabanözü’nde hükûmet tabibi olarak görev yaptı (1951-53). Eller adlı kitabı ile 1980 Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü’nü kazandı. Yazar, 17 Ocak 1985’te öldü.Edebiyata Büyük Doğu (1943) ve İstanbul (1944-46) dergilerinde Muzaffer Doluca imzasını kullandığı şiirleriyle girdi. 1947’den sonra Varlık dergisinde yayımladığı öykü ve yazılarıyla tanındı; bu dergide yayımlanan ilk öyküsü “Bir Fotoğraf Canlanıyor” (1947) ilgiyle karşılandı. Cumhuriyet, Akşam, Dünya, Vatan, [...]