Suçluyorum

13 Ocak 1898 tarihinde, Paris’te yayımlanan L’Aurore gazetesinde meşhur edip Emile Zola’nın doğrudan Fransız Cumhurbaşkanı’nı muhatap aldığı bir mektup yayımlanır.
“Suçluyorum” manşetiyle sunulan bu mektup Fransız ordu düzenini kıyasıya eleştirmesi, sırf Yahudi kökenli olduğu için ordudan uzaklaştırılan ve hatta tevkif edilen Dreyfus’ün başından geçenlerin perde arkasını tüm detaylarıyla ortaya koymasıyla Fransa’da adeta bomba etkisi yaratır. Almanlara millî sırları sattığına inanılan Yüzbaşı Dreyfus’ün suçsuz olduğunu savunan yazar, sahte belgeleri bir dedektif hassasiyetiyle çürütür.
Zola sadece Dreyfus’ü hapseden ve sorgu sual kabul etmeyen feodal düzeni değil, aynı zamanda anti-semitist dünya görüşünü de vicdanen yargılamıştır.
Şöhretinin zirvesindeyken, suya sabuna dokunmadan yaşamak yerine, karşısına orduyu ve Fransız iktidarını alan Zola, Sartre’ın “Aydınlar Üzerine” eserinde aradığı o aydının tam adresi gibidir. “Suçluyorum” bir yazarın akıcı anlatımıyla ve vakur duruşuyla tarihin akışını değiştiren kıymetli metinlerden.
Vacilando Kitap ve Penna Tipografi iş birliğiyle hayata geçen projede, “Suçluyorum” 1898 edisyonu ve Beyza Özdemir’in Fransızca aslından tercümesi ile gazete baskısıyla günümüze değer katıyor.

yazar

Emile Zola

Émile François Zola (2 Nisan 1840 – 29 Eylül 1902), Fransa’da natüralizm akımının öncüsü olan ünlü bir yazardır. Zola’nın edebiyat dışındaki şöhreti ise, Dreyfus Davasında takındığı aydın tavrından kaynaklanmaktadır. 1897 yılında Fransız ordusunda Yahudi olması nedeniyle askeri yargının duyarsızlığına kurban giden yüzbaşı Dreyfus’u hükümetin bütün baskılarına rağmen savunan ve Fransa devlet başkanına hitaben “Suçluyorum” makalesini yayınlayan Zola, baskılardan dolayı Fransa’yı terkedip bir süre Londra’da yaşamak zorunda kaldı. Çabaları sonucunda Dreyfus Davası’nın yeniden görülüp adaletin yerini bulması sonucu yurduna döndü. Émile Zola, 1902 sonbaharında, kaldığı otelin yatak odasında duman zehirlenmesinden öldü.